Lämpö, vesi, ilmanvaihto, sähkö

Ilmanvaihto

Taloyhtiössä on koneellinen poistoilmanvaihto. Ilmanvaihto on päällä ympäri vuorokauden. Neljä kertaa vuorokaudessa ilmanvaihto on maksimiteholla kahden tunnin ajan kerrallaan. Talvikaudella maksimitehon käyntiaikoja lyhennetään tunnilla. Maksimitehon käyntijaksot ovat aamulla, puolen päivän aikaan, iltapäivällä sekä myöhäisillalla. 

Asuntojen ikkunoiden yläpuolella olevat korvausilmaventtiilit tulee pitää avoinna, jotta ilmanvaihto toimii oikein. Korvausilmaventtiilien suodattimet sekä poistoilmanvaihtoventtiilin lautanen tulee puhdistaa säännöllisesti. Lautasen asentoa ei saa säätää itse, koska tällöin ilmamäärät muuttuvat omassa ja naapureiden asunnoissa.

Lämmitys

Taloyhtiössä on vesikeskuslämmitys. Huonekohtaista lämpötilaa voi asukas säätää itse patterissa olevalla termostaatilla. Patteriin virtaava lämpimän veden lämpötila riippuu ulkolämpötilasta. Esimerkiksi ulkolämpötilan ollessa 0 astetta, syötetään pattereihin n. 35-asteista vettä. Kun ulkolämpötila ylittää n. 15 asteen rajan, patterit eivät enää lämpene. Mitä matalampi ulkolämpötila on, sitä lämpimämpää vettä pattereiden syötetään.

Vesi

Taloyhtiössä ei ole erillistä vesimaksua, vaan se sisältyy hoitovastikkeeseen. Etenkin lämpimän veden käyttöä kannattaa rajoittaa, koska veden lämmittämiseen kuluu paljon energiaa.

Mikäli huoneistossa on astianpesukone, on sen alle syytä asentaa turvakaukalo, joka auttaa mahdollisten vesivuotojen havaitsemisessa. Astianpesukoneen liittäminen vesijohtoverkostoon on syytä jättää ammattilaisen tehtäväksi.

Viemärit

Jäteveden koostumukseen ja viemärijärjestelmän toimivuuteen voi jokainen itse vaikuttaa. Viemäri ei ole roskakori, joten vessanpönttöön ei saa heittää esimerkiksi tupakantumppeja, terveyssiteitä, tulitikkuja, pumpulipuikkoja, kondomeja, paistorasvoja (erityisesti joulukinkun rasvaa ei saa valuttaa viemäriin!) tai muita viemäritukoksia aiheuttavia kiinteitä aineita. Myös hiukset ja hammaslangat saattavat aiheuttaa hankalia tukkeumia putkistoissa, kun niitä kertyy isompia määriä. Asukkaan vastuulla on säännöllisin väliajoin puhdistaa lattiakaivot ja pesualtaiden ja kylpyammeiden viemärit ja hajulukot.

Sähköjärjestelmät

Taloyhtiö on Helen Sähköverkko Oy:n piirissä ja Helen on asentanut etäluettavat sähkömittarit huoneistojen sähkönkäytön mittaukseen. Laskutus perustuu todelliseen sähkönkäyttöön. Asukkaat voivat itse seurata omaa kulutustaan lähes reaaliaikaisesti Helsingin Energian Sävel Plus -palvelusta osoitteessa http://www.helen.fi/raportointi.


 

© Asunto Oy Resiina 2020