Jätehuolto

Kaikkien talojen yhteydessä on jätehuoneet ohjetauluin, mihin astiaan jäte kuuluu. Siellä on erilliset keräysastiat kompostoituvalle jätteelle (ruskea astia), keräyspaperille (vihreä astia), keräyskartongille, sekajätteelle (harmaa astia) sekä muovijätteelle (harmaa astia, jossa merkintä ”muovijäte"). Lisäksi lasille ja metallille on omat keräysastiansa. Lisätietoa jätteiden lajittelusta sekä ongelmajätteen vastaanotosta on HSY:n internetsivuilla www.hsy.fi/jatehuolto

Kompostoituvaan jätteeseen voi viedä esim. ruuantähteet, huonekasvien jätteet, talouspaperit, kahvinporot jne. Siisteyden vuoksi kompostoitava jäte tulisi pakata paperipussiin tai esim. sanomalehteen. Huonekasvien jätteet sekä kukkamullat voi myös viedä taloyhtiön kompostoriin, joka sijaitsee D-talon sisäpihalla kallion vieressä. Kompostoriin ei saa viedä ruokajätteitä.

Keräyspaperiin voi viedä sanoma- ja aikakauslehdet, kirjoituspaperit yms. Sinne ei pidä viedä muovitettuja, liimalla käsiteltyjä tai likaantuneita papereita.

Muovijätteeseen viedään muovituotteet, jotka on merkitty muovilajin osoittavalla tunnuksella 01, 02, 04, 05 tai 06, elintarvikkeisiin ja muihin tuotteisiin käytetyt muovipakkaukset.  

Pahvijätteeseen viedään kartonkiset nestepakkaukset; esim. maito- ja mehutölkit, myös alumiinivuoratut, kuivien tuotteiden kartonki-, pahvi- ja paperipakkaukset, pizzalaatikot, WC- ym. paperihylsyt, muovipinnoitetut käärepaperit, kaikki paperikassit sekä aaltopahvilaatikot.

Sekajätteeseen viedään kertakäyttövaipat ja terveyssiteet, posliini, nahka ja kumi, pölynimuripussit, hehku- ja halogeenilamput sekä sulakkeet, PVC-muoviset tuotteet, tuhka ja tupakantumpit sekä alumiinipinnoitetut muovit kuten kahvipaketit ja sipsipussit. Jos et ole varma, mihin ryhmään jäte kuuluu, on varminta panna se sekajätteeseen.

Ongelmajätettä otetaan vastaan mm. huoltoasemien yhteydessä oleviin keräyskontteihin sekä HSY:n Sortti-asemilla. Lähin keräyskontti sijaitsee Eläintarhan Neste-huoltoasemalla. Ongelmajätettä ovat mm. energiansäästölamput ja muut loisteputket, elohopeakuumemittarit, romuakut, jäteöljyt, öljynsuodattimet ja muut öljyiset jätteet, liuottimet, kovettumattomat maalit sekä kaasupullot ja muut painepakkaukset. 

Paristot, pienet akut, lamput/polttimot ja pienet sähkölaitteet voi palauttaa niitä myyviin myymälöihin. 

HSY:n kiertävä ongelmajäteauto on pysähtynyt Pakkamestarinkadun ja Asemapäällikönkadun kulmauksessa vuosittain loppukeväästä, kannattaa seurata ilmoittelua. Auto ottaa vastaan maksutta myös kotitalouksien sähkölaitteita tietyin rajoituksin.

Jätteiden lajittelu kannattaa, sillä sekajäteastian tyhjennys on kalliimpaa kuin lajiteltujen jätteiden. 

Taloyhtiöllä on ollut tapana tilata romulava pihatalkoiden yhteydessä, johon voi viedä esim. suurikokoista sekajätettä, ei kuitenkaan ongelmajätteitä.

Jos jätettä tulee esim. remontin tai muuton yhteydessä, asukkaan tulee itse huolehtia sen viemisestä kaatopaikalle tai sopia poiskuljetuksesta huoltoyhtiön kanssa. Käyttökelpoisen tavaran voi viedä esimerkiksi kirpputoreille tai kierrätyskeskukseen (Kyläsaarenkatu 8). Kierrätyskeskuksella on myös ilmainen noutopalvelu, www.kierratyskeskus.fi.


Jäteastioiden tyhjennysajat

  • Sekajäte: 2 x viikossa, maanantaina ja torstaina
  • Biojäte: 1 x viikossa, maanantaina
  • Muovijäte: 1 x viikossa, torstaina
  • Paperi: 2 viikon välein perjantaina
  • Kartonki: 1 x viikossa, maanantaina
  • Lasi: AB-talo 8 viikon välein, C- ja D-talo 4 viikon välein, keskiviikkona
  • Metalli: AB-talo 8 viikon välein, C- ja D-talo 4 viikon välein, keskiviikkona


© Asunto Oy Resiina 2020